Prilog istraživanju utjecaja nejednolikosti polja brzina na krmi broda na djelotvornost vijka i ukupnu ekonomičnost broda : doktorska disertacija - Sambolek, Miroslav (M. Sambolek, 1995)
Sažetak: Cilj rada je stjecanje saznanja o utjecaju sustrujanja trenja i potencijalnog sustrujanja na ukupni stupanj korisnosti propulzije. Ta saznanja omogućuju racionalno smještanje vijka na takvo mjesto na krmi broda, gdje će on najbolje iskoristiti primljenu snagu. U uvodu se govori o svrsi i potrebi optimaliziranja brodskih propulzora, pa se to dovodi u svezu s općenitijim problemom optimaliziranja svih hidrodinamičkih svojstava broda. Naglašeno je da je optimaliziranje hidrodinamičkih elemenata broda samo dio sveobuhvatne zadaće koju valja riješiti pri osnivanju trgovačkog broda - postizanje najveće moguće ekonomičnosti. Nadalje se u općenitom apstraktnom obliku formulira zadaća oblikovanja uzajamno prilagođenog brodskog trupa i propulzora.