Doprinos izučavanju prijenosa topline pri ključanju s vibrirajućih površina : doktorska disertacija - Žitko, Vinko (V. Žitko, 1995)
Sažetak: U okviru ovog rada izvršena su eksperimentalna istraživanja mehanizma, intenziteta i strukture dvofaznog sustava kapljevina-para pri induciranju oscilacija ogrijevne površine. Pri ovome posebna je pažnja posvećena izučavanju utjecaja induciranih oscilacija ogrjevne površine na fluktuaciju parametara u blizini međufazne površine. Eksperimentalna istraživanja fenomena prijenosa topline i mase u blizini međufazne površine vršena su pri toplinskom toku do 60.10 W/m2, amplitudi 0,002 m i frekvenciji do 70 Hz. Parametarska analiza utjecaja oscilacija ogrijevne površine na koeficijent prenosa topline pri čistim komponentama i njihovim smjesama ima za cilj stvaranja osnova za kvalitetnije projektiranje odgovarajućih tehničkih sustava gdje problemi vibracija ogrijevnih površina mogu dovesti do hazardnih situacija.