Metode optimizacije javnog gradskoga prometnog sustava : doktorska disertacija - Marić, Vladimir, inženjer prometa (V. Marić, 1996)
Sažetak: Disertacija pod naslovom "METODE OPTIMIRANJA JAVNOGA GRADSKOGA PROMETNOG SUSTAVA" izrađena je u šest poglavlja odnosno komplementarnih cjelina. U prvom uvodnom poglavlju prikazana je metodologija istraživanja s kratkim osvrtom na razvitak javnoga gradskoga prometnog sustava. Kao temeljni cilj rada postavljena je teza o mogućem optimiranju prometnog sustava primjenom poznatih i novih metoda za racionalnije i učinkovitije vođenje i upravljanje prometnim procesom. U okviru problema javnoga gradskog prometa ustvrđuje se da su nedostatna stručna i znanstvena istraživanja u odnosu na ulogu i značenje javnoga prometa za život grada. U drugom poglavlju prikazuju se i razrađuju metode planiranja sustava javnoga gradskog prometa te prognostičke metode i scenariji.