Prilog sintezi signalizacijskih protokola za komutiranje telekomunikacijskih usluga : doktorska disertacija - Blašković, Bruno, inženjer elektrotehnike (B. Blašković, 1996)
Sažetak: U disertaciji je izložena metoda za sintezu signalizacijskog protokola. Metoda polazi od logike usluge opisane kroz entitete nazvane elementarni komunicirajući procesi. Svaki elementarni komunicirajući proces predstavlja dio usluge koji se opisuje i redefinira u okolini ekspertnog sustava. Kompozicija elementarnih komunicirajućih procesa gradi opis usluge. Logički opis usluge analizira se glede logičke konzistentnosti podataka usluge kroz pripadnu predikatnu Petrijevu mrežu. Iz svakog elementarnog komunicirajučeg procesa generira se protokol elementarnog komunicirajućeg procesa. Iz konzistentnog logičkog opisa usluge gradi se verificirani opis signalizacijskog prorokola usluge kompozicijom protokola elementarnih komunicirajućih procesa. Kao opcija, protokol usluge se može verificirati poslije provedene sinteze.