Implementacija ekspertnih alata u proces konstruiranja : doktorska disertacija - Marjanović, Dorian (D. Marjanović, 1995)
Sažetak: Rezultati istraživanja u području umjetne inteligencije i inteligentnih računalnih sustava inicirali su i primjenu ekspertnih sustava u CAD sustavima. U radu je izložen koncept razvoja sustava koji pomaže konstruktoru, djelujući kao okolina unutar koje konstruktor konstruira, služeći se raspoloživim alatima. Rad utvrđuje situaciju u području znanosti o konstruiranju, te daje pregled i analizu relevantnih teorija konstruiranja. Analizom značajki metoda umjetne inteligencije, i mogućnosti primjene ekspertnih sustava proizlazi da, uz poznata nam teorijska saznanja, te mogućnosti tehnologije prikaza i obrade znanja, ne postoji mogućnost realno upotrebljivog sustava za konstruiranje opće namjene.