Implementacija ekspertnih alata u proces konstruiranja : doktorska disertacija - Marjanović, Dorian; Kostelić, Aurel; Grubišić, Izvor; Duhovnik, Jože, inženjer strojarstva (Zagreb : D. Marjanović, 1995)
Sažetak: Rezultati istraživanja u području umjetne inteligencije i inteligentnih računalnih sustava inicirali su i primjenu ekspertnih sustava u CAD sustavima. U radu je izložen koncept razvoja sustava koji pomaže konstruktoru, djelujući kao okolina unutar koje konstruktor konstruira, služeći se raspoloživim alatima. Rad utvrđuje situaciju u području znanosti o konstruiranju, te daje pregled i analizu relevantnih teorija konstruiranja. Analizom značajki metoda umjetne inteligencije, i mogućnosti primjene ekspertnih sustava proizlazi da, uz poznata nam teorijska saznanja, te mogućnosti tehnologije prikaza i obrade znanja, ne postoji mogućnost realno upotrebljivog sustava za konstruiranje opće namjene.
Stoga je u radu izložen formalni model prikaza procesa konstruiranja koji služi kao osnova za razvoj sustava koji predstavlja okoliš koji omogućuje fleksibilnu eksploataciju raspoloživih programskih alata na sustavan način, uz mogućnost obrazlaganja tijeka procesa konstruiranja. Konstrukcijski je proces prikazan stablom kojim je zadan plan konstruiranja. Čvorovi stabla predstavljaju operatore plana.Definirani su atributi čvorova plana: akcija, preduvjeti akcije, efekti akcije, ograničenja i relacije odlučivanja. Tijekom eksploatacije plana konstruktor može aktivirati čvorove plana po svom nahođenju, pa se time plan zabilježen kao stablo može eksploatirati kao mreža.
Prikazana je struktura sustava temeljenog na prikazanom planu i sintaksa zapisa plana, te osnovnih algoritama ključnih podsustava: podsustava za upravljanje planom i podsustava za objašnjavanje situacija tijekom eksploatacije plana. Ključne riječi: konstruiranje strojeva, teorija konstruiranja, konstruiranje pomoću računala, ekspertni sustavi, planovi, objašnjenja.
Summary: Currently, a line of efforts in CAD research has been directed towards implementing Al methods in the CAD systems, thus enabling support for the earlier stages of the product design process. The work presents the situation in the field of the design science and analyses the applications of Al methods in design. Designing is a process far too complex to be described by an expert system, therefore we propose a structure of an environment for the design system. The presented approach tends to establish a flexible structure which would enable the user (i.e. the designer) to design, using available tools. The system is based on a plan which represents a design process. This plan is graphically represented as a hierarchical tree. Each node of the tree represents an action performed by a node function.
The term node function is used for any tool (i.e. method) which may be used to solve a determined task. A node has the following attributes: function, I/O attributes, constraints, and decision parameters. The system can thus be viewed as an active participant in the process. The mechanical design process is represented as a sequence of transitions from an initial state of data, constraints and goals to a final state, the description of the designed machanical artefact. The transition is performed by a sequence of activities defined by the plan. The idea of interrupted execution enables skipping between nodes according to the user's demands, thus changing the plan into a network, at a runtime. In this way the iteration is supported as an essential part of the design process.
Using an example, the possibilities of explaining the design process are emphasised, as a solution common to all the design problems described by the proposed plan structure. Keywords: mechanical design, design theory, computer aided design, expert system, plan, explanation.
Doktor tehničkih znanosti - strojarstvo
mentor: Aurel Kostelić; Komisija za ocjenu: Izvor Grubišić, Aurel Kostelić, Jože Duhovnik; Komisija za obranu: Izvor Grubišić, Aurel Kostelić, Jože Duhovnik; datum obrane: 26.12.1995.; datum promocije
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, 1995
Bibliografija, bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Oblikovanje pomoću računala -- Disertacije