Vrijednost funkcionalnih testova u transkranijskoj doplerskoj dijagnostici vertebrobazilarne insuficijencije : doktorska disertacija - Radanović, Branko, neurolog (B. Radanović, 1996)
Sažetak: U cerebrovaskularnim bolestima znatan udjel imaju i cirkulacijski poremećaji vertebrobazilarnog sliva. Pomoću neinvazivne ultrazvučne dijagnostike omogućeno je otkrivanje patoloških promjena i na žilama vertebrobazilarnog sliva koje zbog svog specifičnog anatomskog položaja nisu bile dostupne ovakvom obliku dijagnostičkih postupaka, posebice vertebralne arterije. Ovakav napredak na polju suvremene dijagnostike daje mogućnost pravovremenog otkrivanja promjena, pravilnog liječenja i prevencije. Ispitivanje je provedeno kod 154 ispitanika koje je činila skupina bolesnika s vertebrobazilarnim smetnjama što se javljaju pri promjeni položaja glave (38 bolesnika), skupina bolesnika s vertebrobazilarnim smetnjama (57 bolesnika) koje se javljaju u mirovanju te skupina (59) zdravih ispitanika.