Kombinacijska sposobnost i nasljednost nekih kvantitativnih svojstava pšenice (Triticum aestivum L.) : doktorska disertacija - Barić, Marijana (M. Barić, 1996)
Sažetak: Kod šest ozimih pšenica (Marija, Ana, Dukat, Sivka, Skopjanka, Balkan) važnih u našoj proizvodnji i oplemenjivanju, procijenjena je u polovičnom dialelu opća (OKS) i specifična (SKS) kombinacijska sposobnost za visinu primarne vlati, duljinu primarnog klasa, broj plodnih klasića primarnog klasa, broj plodnih vlati po biljci, masu i broj zrna primarnog, prosječnog klasa i biljke, te masu 1000 zrna. Sorte Skopjanka, Marija i Dukat očitovale su OKS za najveći broj istraživanih svojstava, Ana samo za sniženje visine stabljike, a Balkan za povećanje broja plodnih vlati po biljci. Velika srednja vrijednost za većinu svojstava i opravdana SKS očitovale su se u križanjima: Marija x Skopjanka, Skopjanka x Dukat, Marija x Dukat, Marija x Balkan i Balkan x Dukat.