Simbiozna učinkovitost prirodne populacije Bradyrhizobium japonicum izolirane iz nekih tala zapadne Slavonije : doktorska disertacija - Sikora, Sanja (S. Sikora, 1996)
Sažetak: Prisustvo adaptiranih i visoko kompetitivnih autohtonih sojeva Bradyrhizobium japonicum u tlu može ograničiti uspjeh predsjetvene bakterizacije sjemena soje čak i sa visoko učinkovitim komercijalnim sojevima. U cilju rješavanja tog problema bitno je karakterizirati autohtone kompetitore i dobiti uvid u stvarni sastav prirodne populacije B. japonicum. Glavni cilj ovih istraživanja je identifikacija i karakterizacija autohtonih sojeva B. japonicum izoliranih iz različitih tipova tala zapadne Slavonije. Ovim istraživanjima obuhvaćeno je 13 izolata B. japonicum i dva referentna soja iz komercijalnog inokuluma. Za identifikaciju izoliranih sojeva korišteno je više različitih metoda - određivanje biokemijskih svojstava, prirodne otpornosti na antibiotike, SDS-PAGE ukupnih staničnih proteina i RAPD analiza.