Identifikacija genotipa i mapiranje lokusa za kvantitativna svojstva kod kukuruza primjenom molekularnih markera : doktorska disertacija - Pejić, Ivan (I. Pejić, 1996)
Sažetak: U radu je proučavana mogućnost korištenja raznih molekularnih markera za procjenu genetske sličnosti genotipova kukuruza, kao i mogućnost mapiranja lokusa kvantitativnih svojstava (QTL) u germplazmi domaćeg porijekla. Proučavana su tri različita sistema molekularnih markera, polimorfizam fragmenata DNA nakon djelovanja restrikcijskog enzima (RFLP), polimorfizam uslijed slučajne amplifikacije DNA (RAPD), i polimorfizam u broju jednostavnih ponavljajućih segmenata, tzv. mikrosatelitske DNA (SSR), s ciljem (1) procjene genetskih veza među inbred linijama kukuruza; (2) procjene tehnike koja ima najveću preciznost i koja je najefikasnija; i (3) ustanovljenja najpodesnije metode za oplemenjivačke svrhe, kao i za potrebe identifikacije i zaštite genotipa.