Ekonomski model proizvodnje mlijeka u obiteljskim gospodarstvima istočne Hrvatske : doktorska disertacija - Štefanić, Ivan (I. Štefanić, 1996)
Sažetak: Pretežit dio proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj odvija se na obiteljskim gospodarstvima. Broj krava kontinuirano se smanjuje već dugi niz godina, a obujam proizvodnje nije dostatan za pokrivanje domaćih potreba. Nakon 70 godina uzgojno-selekcijskog rada i 45 godina primjene umjetnog osjemenjivanja, prosječna proizvodnja na obiteljskim gospodarstvima po kravi 1990/91. godine iznosi svega 1825 l godišnje. Kontrola mliječnosti obuhvaća manje od 1/7 krava, a prosječna robnost proizvodnje mlijeka iznosi 1990. godine svega 41,23%. Većina gospodarstava koja proizvode mlijeko u Republici Hrvatskoj ima svega jednu ili dvije muzne krave. Tako na području Vukovarsko-srijemske županije 5482 gospodarstava posjeduje krave, od toga 55% ima svega jednu kravu, a dodatnih 28% dvije krave.