Elektronistagmografsko praćenje funkcionalnih promjena u vestibularnim jezgrama i retikularnoj formaciji : doktorska disertacija - Bedeković, Vladimir, otorinolaringolog (V. Bedeković, 1996)
Sažetak: Posebnim računskim postupkom iz običnog elektronistagmograma moguće je mjeriti i brojem izraziti prag javljanja brzog sastojka nistagmusa (R). Budući da brzi satsojak nastaje u prepontinoj retikularnoj formaciji, pod utjecajem vestibularnih jezgara i mnogih drugih okolnih sustava, pragom brzog satojka (R) moguće je dobiti podatke iz tog područja. U ovom istraživanju, na nekoliko skupina iispitanika sa šećernom bolesti, cilj je bio doznati je li pod djelovanjem nekih lijekova, - a ovdje je odabran dihidroergotoksin (Redergin Lek Ljubljana), - dolazi do promjene patološkog praga brzog sastojka. Prag je bio spušten prosječno za 43% kod svih ispitanika. Njih je bilo 130, a kontrolna je skupina obuhvatila 105 zdravih ispitanika iste životne dobi između 32 i 76 godina.