Instantonski doprinosi neleptonskim raspadima : doktorska disertacija - Narančić, Zoran (Z. Narančić, 1996)
Sažetak: U ovom radu izučavani su instantonski doprinosi neleptonskim raspadima kaona i hiperona u kiralnom modelu vreće. Instantonski inducirani operator rabio se prvo za proračun raspada K-]2[pi] u modelukiralne vreće. Odlično suglasje sa eksperimentalnim podacima dobiveno je za vrijednost renormalizacionog koeficijenta . Međutim, ta vrijednost, koja je veća od vrijednosti dobivene ranije teoretskim putem ( ), znatno ovisi o parametrima modela u kojem su napravljeni proračuni. Također je proučavana ovisnost matričnih elemenata o renormalizacionom parametru [mikro]. Na jednostavnom modelu je pokazano da se, u principu, ovisnost o [mikro] mora poništiti, iako u konkretnim proračunima izbor renormaliziranog parametra znatno utječe na teoretska predviđanja za kaonske raspade sa i bez instantonskih doprinosa.