Kompjutorizirana denzitometrijska analiza i standardizacija kliničkih i laboratorijskih kriterija u procjeni terapijske vrijednosti hidroksilapatitnih koštanih implantata : doktorska disertacija - Katanec, Davor; Kobler, Pavel (Zagreb : D. Katanec, 1997)
Sažetak: Periradikularni koštani defekti nastaju kao posljedica bolesti odontogene etiologije koje rezultiraju velikim gubitkom alveolarne kosti. Mogu biti primarno endodontske etiologije, primarno parodontalne etiologije ili prave kombinirane lezije. U većini slučajeva rezultiraju gubitkom zuba što izaziva niz funkcijskih i estetskih aberacija. Pojavom aloplastičnih koštanih nadomjestaka dobivenih na bazi kalcijeva fosfata i hidroksilapatita proširile su se mogućnosti liječenja ovih lezija. Ovim istraživanjem željeli smo utvrditi realnu terapijsku vrijednost hidroksilapatitnih koštanih implantata u liječenju periradikularnih koštanih defekata. Istraživanja vezana za ovu problematiku većinom vrednuju rezultate prema standardnimparametrima kliničkog praćenja koji su dosta podložni subjektivnoj procjeni.
U našem radu mi smo u cilju što objektivnije procijene rezultata izradili računalski program kompjutorizirane denzitometrijske analize. Program je prilagođen mjerenju denziteta na standardnim dentalnim rtg slikama. Glavni je preduvjet za točno mjerenje denziteta koštane strukture jednaka geometrija snimanja, te isti uvjeti snimanja i razvijanja svih rtg filmpva u seriji, što je nemoguće postići bez geometrijske standarsdizacije i ugradnje aluminijske folije u trg film. Naš program pod imenom Sform programiran je tako da s pomoću korekcijskog faktora, matematičkim putem, korigira netočnosti u mjerenju denziteta uzrokovene nelinearnošću detekcijskog sustava i promjene nastale uslijed različitih uvjeta snimanja pojedinog rtg filma u seriji. Program smo primjenili na uzorku od 60 ispitanika s periradikulranim koštanim defektima odontogene etiologije.
Mjerili smo promjene denziteta koštane strukture na rubovima defekata prije i poslije ugradnje aloplastičnog koštanog nadomjestka. Dobivene rezultate usporedili smo s rezultatima dobivenim prema standardnim parametrima kliničkog praćenja i na osnovi tih rezultata izvršili validaciju nove metode kompjuterizirane denzitomtrijske analize periradikularnih koštanih defekata. Dobiveni su rezultati pokazali da je metoda denzitometrijske analize s pomoću korekcijskog faktora točna i objektivna metoda za kvantitativno određivanje optičke gustoće i da pruža veliku pomoć u procjeni kvalitete cijeljenja koštanih defekata nakon provedene kiruške terapije. Hardver za denzitometriju sastoji se od visikorezolucijske CCD kamere, adaptera za digitalizaciju slike koji je ugrađen u računalo Pentium 100 Mhz s 16 MB memorije 1,2 hard diskom, te 17 inčnog monitora.
Budući daje program za denzitometrijsku analizu zasnovan na PC računalu koje je osposobljeno za prihvat slike i jnenu obradu, može biti korišten kao samostalna aplikacija ili kao aplikacija koja radi na mreži, tako da organizacijski može pokriti i rad veće cijeline. Međutim, postoje i stanovita praktična ograničenja. Analiza je moguća samo ako u svakom rendgenogramu u seriji postoji isto ili jako slično mjesto na koje se postavljaju referentne točke bez kojih je nemoguće odrediti korekcijski faktor, a time ni denzitet u deset zadanih točaka. Rezultati dobiveni denzitometrijskom analizom i rezultai dobiveni na osnovi standardnih parametara kliničkog praćenja, umanjuju osteoinduktivnu sposobnost keramičkih hidroksilapatita, naročito u slučajevima periradikalnih lezija primarno endodontske etiologije i primarno parodontalne etiologije.
Možemo zaključiti da su aloplstični koštani nadomjesci na bazi sintetskog hidroksilapatita bioinertni, a time imaju i manji terapijski učinak u liječenju periradikularnih koštanih defekata od očekivanog.
Summary: One of the main problems in planning surgery for periradicular pathosis is the difficulty in obtaining a reliable presentation of the periradicular bone condition at a specific time. Many treatment, decisions and evaluations are based on radiography, but problems arise when a threedimensional irregular bone structure is analyzed in two dimensions with conventional radiographic techniques. A new method for x-ray film analyses is computerized photodesitometry. By measuring fog levels of gray in x-ray pictures, we can measure changes of density in objects presented by picture, e.g. changes of bone structure in a series of dental radiographs. There are certain practical limitations in quantifaying optical density. Densitometrical analysis can only be performed if variations in optical density between individual radiographs can be standardiz.
This can be don by using Al stepwedge incorporated in each radiograph of the series and geometric standardization of the film-taking conditions with a complicated mobile or fixed apparates. The aim of this study was to develop the abilty of the new software, which was created to quantify bone density in a series of normal dental radiographs without Al stepwedege and geometric standardization. By means of correctin factor encountered by mathematical manipulation from three referal points positioned at the same place with equal density on each radiograph in the series, we can correct the incorrect changes in density caused by differences e.g. film contrast, foglevels or time for film developing. Sixty patients were treated with periapical surgey for periradicular bone defects.
The bone deffects were filled with ceramic granular hidroxylapatite and followed up through 1,6, and 12 months postoperatvely. Before and after surgery the operated areas were clinically evaluated using the same parameters: dental x-ray, tooth mobility index and relapes. The same radiographs were then digitized with a high resolution camera and stored in a computer. Densitometric analysis was done with respect to ten points at the edge of the bone defect. Readings were expressed graphically, and compared with clinical findings. The results between clinical evaluation and densitometric analysis show forth no significant differences. Both techniques are equivalent with 9% variation.
That means that the new software for computerized densitometrical analysis can be used to measure changes in bone density with similar accuracy without Al stepwedege and previos geometric standardization of x-ray films for standard variations in optical density between individual radiographs in series. Oue results show that ceramic hydroxylapatite therapeutic validity in the treatment of periradicular bone defects is less than expected. In cases with a high level loos of the alveolar bone we cannot expect chemicalconnection between organic components and hydroxylapatite of host bone and synthetic hydroxylapatite.
Doktor medicinskih znanosti
Mentor: Pavel Kobler
Sveučilište u Zagrebu, Stomatološki fakultet, zagreb, 1997
Bibliografija: str. 94-108
Summary
Keywords: Zubi -- Koštani implantati -- Terapijske vrijednosti