Indefinitna QR dekompenzacija i primjene : doktorska disertacija - Singer, Sanja (S. Singer, 1997)
Sažetak: Osnovni cilj ovog rada je konstrukcija indefinitne QR dekompenzacije zadane pravokutne matrice G obzirom na indefinitni skalarni produkt zadan matricom J oblika J=diag(+-1). U uvodu daje se pregled do sada poznatih rezultata i pregled rezultata radnje. U drugom poglavlju definira se indefinitni skalarni produkt i ističu njegove razlike obzirom na standardni skalarni produkt. Treće poglavlje posvećeno je J-unitarnim matricama koje služe za dekompoziciju matrice G: i to generalizacijama rotacija i generalizacijama Householderovih matrica. U četvrtom poglavlju konstruktivno se pokazuje egzistencija indefinitne QR dekompozicije. Peto poglavlje sadrži obratnu analčizu grešaka zaokruživanja i neke perturbacione teoreme za dekompoziciju.