Studij pretvorbe plastida u kontroliranim uvjetima : doktorska disertacija - Muraja, Jasmina (J. Muraja, 1996)
Sažetak: Istražen je proces pretvorbe amiloplasta i leukoplasta u koroplaste pod utjecajem svjetlosti. Korišrteni su mikro gomolji krumpira (Salanum tuberosum L. var. Istra) uzgojeni in vitro, kao i diskovi odraslih gomolja krumpira iste vrste. Istražen je također utjecaj herbicida amitrola i norflurazona na proces ozelenjavanja, tj. pretvorbe plastida u odraslom gomolju i mikrogomolju krumpira. Pretvorba amiloplasta i leukoplasta u kloroplaste u mikrogomolju krumpira započinje nakon 12 sati izlaganja svjetlosti. Naime , u svjetlosnom mikroskopu uočena je primarna fluorescecncija klorofila već nakon 12 sati osvjetljavanja. Ona se javlja najprije u aminoplastima uz rubove škrobnih zrna. Istodobno uočavaju se i mali kloroplasti čiji se broj s vremenom povećava.