Projektiranje integralnog bolničkog informacijskog sustava s metodologijom integracije ekspertnih sustava : doktorska disertacija - Antoliš, Krunoslav; Žepić, Alfred; Brumec, Josip; Aurer, Boris; Vuletić, Silvije; Kliček, Božidar (Varaždin : K. Antoliš, 1996)
Sažetak: Temeljna težnja ovoga rada je dati znanstveno-stručni doprinos razvoju metodologije projektiranja integralnih bolničkih informacijskih sustava (IBIS-a) i to prije svega s aspekta projektiranja. U radu jetako predložena i obrazložena metodologija projektiranja IBIS-a putem višestrukih semantički raznovrsnih dekompozicijskih višekoračnih tehnika te njihova integracija u svrhu dobivanja optimalnih strukturalnih informacijskih rješenja, što je i konkretnim primjerom potkrepljeno. Usporednom rasčlambom postojećih metodologija projektiranja ukazao sam na prednosti i nedostatke pojedenih metodologija u samoj implementaciji u bolničkom okruženju, a posebice je važan doprinos ovoga rada i u projekturanju metodologije dijagnosticiranja trenutnog stanja bolničkog informacijskog sustava, poradi početnog odabira projektne metodologijske tehnike
čime je dokazano da i to bitno utječe na krajnji odabir načina rješavanja zadaće uspostave IBIS-a. U radu je apravljena i razrada, te koncipiranje novog pristupa organizacijioblikovanja informatičke središnjice u bolničkom okruženju, a dan je i prototip načina rukovođenja izradom, realizacijom i eksploatacijom IBIS-a, s naglaskom na način odabira učinkovitog i stručnog tima. Predmet razrade ovog rada bila je i primjena relacijske platforme s distribuiranim konceptom, uz rasčlambu opravdanosti opredjeljivanja za takvu platformu, kao najprimjerenijeg alata za rješavanje semantički vrlo zahtjevne problematike IBIS-a, uz bitni preduvjet uvažavanja interaktivnih tehnika determiniranih projektiranjem medicinski orijentiranih aplikativnih zadaća iz IBIS-a.
Cijeli rad, a posebice zadnje poglavlje prožeto je ekspertnim sustavima počev od kronologije njihova razvoja pa sve do završnog poglavlja u kome je konstruirana višekoračna metodologija izgradnje i integracije ekspertnih sustava s bolničkim okolišom, s posebnim naglaskom na jasno određivanje predmeta i sadržaja rada pojedinih razvojnih koraka.
Summary: Principal goal of the paper is to give a scientific contribution to development of methodology of designig the hospital integration system of designing the hospital integral informatin system(HIIS), primarily from the designing aspect. The paper proposes and explains designig the methodology of HIIS throught multiple semantically various decomposing multi-step techniques and their intergartion in order to obtain optimum structural information solutions, being supported by an example. By comparative analysis of the existing methodologies, in the implementation alone, with in the hospital enviroment. Particulary significant contribution of this paper is in designing the methodology of diagnosing the current hospital information system with regard to selection of designing technique which proves its substantial influence
on final selection of the manner of setting the task to establish HIIS. The paper devises and creates a new approach to organisation of a data processing centre with in the hospital enviroment as well as a prototype of directing the project, performing and exploitation of HIIS stressing the method of selecting an effective and expert team. The paper works out the application of the relation platform with distributed concept analysing justification of such a platform as the most suitabletools to solve semantically very demanding tasks of HIIS under essential condition of considering interactive techniquesa determined by designing medically oriented application tasks of HIIS. The whole paper, particulary its last part, including expert system starting from chronology of their development, to the final part in which a construction of multi
step chronology of building and intergration of expert systems in the hospital enviroment with special accent on clearly defined matter and contents of some development steps is worked out.
Mentor: Alfred Žepić; Komisija za ocijenu: Josip Brumec, Alfred Žepić, Boris Aurer; Komisija za obranu: Boris Aurer, Alfred Žepić, Silvije Vuletić, Božidar Kliček; datum obrane: 25.04.1997; datum promocije: 04.07.1997
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Varaždin, 1996
Bibliografija: str. 304-308
Keywords: Bolnički informacijski sustav -- Metodologija projektiranja