Novi pristup regionalnom razvoju u Hrvatskoj : doktorska disertacija - Maleković, Sanja; Baletić, Zvonimir; Padjen, Juraj; Baletić, Zvonimir; Njavro, Đuro; Jovančević, Radmila (Zagreb : S. Maleković, 1997)
Sažetak: Osnovni je predmet istraživanja ove disertacije proučavanje pristupa razvoju "odozdo",koji se posljednjih godina pokazao kao izuzetno uspješan prilikom poticanja industrijskog restrukturiranja i gospodarskog oživljavanja europskih "uspješnih" regija. Znanstveni doprinos teze sastoji se u analiziranju aktualnih koncepata, modela, instrumenata i mjera za poticanje regionalnog razvoja u zemljama zapadne Europe, te u naznaci: 1. razloga uslijed kojih je preporučljivo opredjeliti se za pristup razvoju "odozdo" u regionalnom razvoju Hrvatske, kao i 2. konkretnih smjernica i mjera industrijske, regionalne, tehnološke i gospodraske politike koje je potrebno primjenjivati u Hrvatskoj za poticanje regionalnog razvoja. Na početku rada analizirane su osnovne postavke pristupa razvoju "odozdo" regionalnom razvoju, iskustva s njegovom primjenom
njegove osnovne karakteristike, te argumenti koji bi mogli ići u prilog njegovoj primjeni u Hrvatskoj. Kao posljedica promjena na globalnom planu (koje se održavaju na lokalnoj razini), u daljnjem se poglavlju nastoji ukazati na potrebu mijenjanja uloge države, tj. obrazlažu se potrebe za uvođenjem novih nadležnosti i odgovornosti držasvnih tijela na svim razinama, kako bi se išlo ukorak s promjenama u razvojnoj politici. Potomse razmatra uloga malih i srednjih poduzeća(MPS) kao ključnog faktora lokalnog i regionalnog razvoja u svijetu, te njihov potencijal osnovnog "motora" regionalnog razvoja, obnove i industrijskog rekonstruiranja, te gospodarskog oživljavanja hrvatskih županija. U petom se poglavlju pruža pregled konkretnih iskustava odabranih "uspješnih" regija u zapadnoj Europi
što je omogućilo razradu teze o potrebi izrazitije decebtralizacije uloge države u Hrvatskoj, o potrebi primjene horizontalne, tj. nepreferencijalne industrijske politike podržavanja svih sektora, te o potrebi primjene specifičnih mjera i instrumenata industrijske, regionalne i tehnološke politike. U narednom je poglavlju analizirana povezanost lokalnog razvoja i faktora koji podižu gospodarsku konkurentnost zemlje, s razradom "novih" faktora konkurentnosti, čijem je razvoju potrebno dati prioritet u Hrvatskoj. Na kraju se rada predlažu elementi, tj. određene smjernice za koncipiranje politike lokalnog i regionalnog razvoja u Hrvatskoj - temeljene na lokalnim razvojnim inicijativama, ulozi lokalnih "aktera", novim nadležnostima i ulozi lokalnih županijskih i centralnih Vladinih tijela, lokalnim resursima, razvoju poduzetništva
poticanju razvoja "novih" faktora konkurentnosti i primjeni specifičnih mjera regionalne, industrijske i tehnološke politike.
Summary: This research is mainly based on the research related to the development "from below" approach to regionl development, which has proved to be very successful in tacking issues related to industrial restructing and local economic development in West European regions (but also elsewhere).The main contribution of the thesis is in analysing some of the concepts, models, policy measures and instruments in countries of West Europa, as well as in pointing out the following: 1) the main reasons due to which it is necessary to apply the "bottom-up"approach in the regional development of Croatia, 2) concrete quide-lines and policy measures within the framework of industrial, regional, technological and economic policies which should be implemented in Croatia with the aim of fostering local and regional development.
In the first part of the book the main characteristics and experiences of the "bottom up" approach to regional development are well as reasons due to which such an approach should be applied in Croatia. As the consequence of changes which have taken place on the global level, (but which are manifested locally), in the following part of the book the new role of state is considered, i. e., the reasons for changing competencies and imposing new responsibilities on the local and regional level are argued. The following chapter analysis the role of small and medium sized enterprises (SMEs). As a vital factor of local and regional development, and their potential role as a key "motor" of regional development, reconstruction and industrial restructuring in Croatian counties.
Part five gives an overview of concrete experiences of some "successful" European regions, on the basis of which the needs for more accentuated decentralization, the implementation of horizontal industrial policy measures, (i.e. of supporting all sectors), as well as the needs for applying specific measures and instruments of industrial, regional and technological policy in Croatia are stressed. In the following chapter the interrelations between local and regional development and factors which foster regional competitiveness are argued-particulary the role of the "new" or "soft" (subjective) factors of competitiveness, which should be given much more attention in Croatia. Finally, the elements and guide-lines are proposed for a "new" local and regional development policy in Croatia
based on local development initiatives, role of local "key" actors, new role of local, regional and central goverment authorities, local resources, entrepreneurial development, development of "new" factors of competitiveness, as well as specific measures of industrial, technological and regional policy.
Mentor: Zvonimir Baletić; Komisja za ocjenu: Juraj Padjen, Zvonimir Baletić, Đuro Njavro; Komisija za obranu: Juraj Padjen, Zvonimir Baletić, Radmila Jovančević; datum obrane: 16.12.1997.; datum promocije
Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. 223-236, bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Hrvatska -- Regionalni razvoj