Korelacija boravišnih kvaliteta vrtnog prostora i njegovih strukturnih svojstava = Correlation between the residential quality and its structural features : doktorska disertacija - Aničić, Branka (B.Aničić, 1997)
Povjesni razvoj individualnog boravišnog prostora kod raznih tipova individualne kuće pokazuje znatne razlike u njegovoj strukturi kao i u njekovim potencijalima za stanovanje. Poznato je da su već etruščanska, grčka, antičko-rimska, kao i klasična kineska, a i islamska kuća posjedovale visoki stupanj boravišnosti. Ova se ispoljavala u prvom redu kroz tjesnu vezu između interijera i eksterijera, kroz veliku povezanost i funkcionalno-formalnu isprepletenost ove dvije prostorne cjeline na čemu se zasnivao njihov poseban kvalitet stanovanja, prije svega u vrtnom prostoru. Razvojem arhetipa Vile u Evropi vrtni prostor pretežno bio formiran kao sredstvo reprezentacije, moći i društvenog značaja kako to nazočno pokazuju brojne Paladijeve vile. Taj model uređenja boravišnog prostora očuvao se kroz gradsku kulturu u 19. i prešao u 20. stoljeće.