Istraživanje katalitičke C(2) epimerizacije i hidrogeniranja D-glukoze i D-manoze : doktorska disertacija - Kolarić, Snježana (S. Kolarić, 1995)
Sažetak: U ovom radu pokušalo se dva katalitička procesa, C(2) epimerizaciju i hidrogeniranje D-glukoze spojiti u jedan stupanj, tj. provesti u istom sudu(eng., one-pot procedure) sa ciljem potpunog pomicanja ravnoteže na stranu C(2) epimera i njegovu redukciju u D-manitol kao komercijalno značajan produkt. Istraživanja obuhvaćena ovim radom podijeljena su u dva dijela i bila su dijelom organsko-sintetska, a dijelom katalitička. U prvom dijelu studirana je C(2) epimerizacija D-glukoza i D-manoze katalizirana kompleksima prijelaznih metala sa u vodi topljivim dušikovim liganidima. Liganidi N,N'-dimetil-N,N'-di(2-metoksietil)-etilendiamin (1), etilen-dimorfolin (2) i N,N,N',N'-tetrametoksietil-etilendiamin (3) pripravljeni su različitim sintetskim metodama.