Gangliozidi moždane kore čovjeka u Alzheimerovoj bolesti i Downovom sindromu : doktorska disertacija - Heffer, Marija (M. Heffer Lauc, 1995)
Sažetak:Promjene sastava gangliozida i mogućnost pojave "c-serije" polisijalogangliozida u frontalnoj i okcipitalnoj regiji, te hipokampusu i cerebelumu istraživano je ekstrakcijom po Tettamanti metodi i imunokemijskim prepoznavanjem protutijelom Q211. U ekstraktima tri fetalna (17.24 i 40 tjedana gestacije) i četiri odrasla mozga (15, 54, 68 i 82. godine starosti) nije utvrđena ova serija gangliozida. Q211 epitop elektronskomikroskopski je dokazan na izoliranim neurofibrilarnim tanletima dvaju Alzheimer pacijenata (AD/SDAT i AD-MID), te na histološkim rezovima frontalnog korteksa. Epitop je moguće ukloniti iz tanleta tetrahidrofuranskom ekstrakcijom.