Kovarijantni kvarkovski modeli i simetrija među teškim kvarkovima : doktorska disertacija - Žganec, Srećko (S. Žganec, 1996)
Sažetak: Proučavani su kovarijantni kvarkovni modeli te njihova svojstva s obzirom na "Simetriju među teškim kvarkovima" (HQS). U prvom dijelu disertacije pokazano je da postoji klsa relativističkih kvarkovskih modela (s centralnim potencijalom ili MIT-model vreće) koji zadovoljava HQS-relacije među mezonskim konstantama raspada i form-faktorima. Razvijena je kovarijantna metoda razlaganja modelskih stanja na svojstvena stanja impulsa koja je potom primjenjena za izračunavanje korekcije od spurioznog gibanja centra mase. Izračunati su protonski form-faktori i širine M1 raspada kvarkonija. Nađen je eksplicitni izraz za Isgur-Wise funkciju i određena odstupanja od HQS-limesa. U drugom dijelu konstruiran je kovarijantni kvarkovski model koji u nerelativističkom limesu prelazi u dobro poznati Isgur-Scora-Grinstein-Wise model.