Mjerenje Comptonovog raspršenja gama zračenja energije 59.537 keV u germaniju u širokom energijskom području : doktorska disertacija - Pašić, Selim (S. Pašić, 1996)
Sažetak: Diferencijalni udarni presjek d2[sigma]/d[omega]dE za Comptonovo raspršenje na atomima germanija mjeren je koincidentnom metodom uz upotrebu dvaju HP germanijevih detektora. Primijenjeni su fotoni energije 59.537 keV, asimetričan tip uređaja i kut raspršenja od [theta]p 170[stupnjeva]. Istaknute su važne prednosti primijenjenog načina mjerenja nad odgovarjućim standardnim načinom (izvor-meta-detektor). Diskutirana je mogućnost primjenjene metode s dva detektora za mjerenje Comptonovog raspršenja na K-elektronima germanija. Napravljena je detaljna analiza ostalih procesa koji se uz Comptonovo raspršenje bilježe u eksperimentu. Našli smo da kočno zračenje fotoelektrona ograničava mjerenje Comptonovog raspršenja na niskim energijama. Korekcije uslijed dvostrukih raspršenja su relativno male.