Mjerenje Comptonovog raspršenja gama zračenja energije 59.537 keV u germaniju u širokom energijskom području : doktorska disertacija - Pašić, Selim; Ilakovac, Ksenofont (Zagreb : S. Pašić, 1996)
Sažetak: Diferencijalni udarni presjek d2[sigma]/d[omega]dE za Comptonovo raspršenje na atomima germanija mjeren je koincidentnom metodom uz upotrebu dvaju HP germanijevih detektora. Primijenjeni su fotoni energije 59.537 keV, asimetričan tip uređaja i kut raspršenja od [theta]p 170[stupnjeva]. Istaknute su važne prednosti primijenjenog načina mjerenja nad odgovarjućim standardnim načinom (izvor-meta-detektor). Diskutirana je mogućnost primjenjene metode s dva detektora za mjerenje Comptonovog raspršenja na K-elektronima germanija. Napravljena je detaljna analiza ostalih procesa koji se uz Comptonovo raspršenje bilježe u eksperimentu. Našli smo da kočno zračenje fotoelektrona ograničava mjerenje Comptonovog raspršenja na niskim energijama. Korekcije uslijed dvostrukih raspršenja su relativno male.
Prema našim proračunima, Rayleigh-Comptonovo i Compton-Rayleighevo raspršenje imaju relativno jači utjacaj na visokimenergijama, te slabiji utjecaj na ostalim energijama. Dobivena je približna prorporcionalnost Compton-Comptonovog i jednostrukog Comptonovog spektra, izračunatih na osnovi impulsne aproksimacije. Također smo pokazali da su energije nakon jednostrukog i dvostrukog Comptonovog raspršenja na stacionarnim elektronima na 180[stupnjeva] potpunojednake. Izmjerene vrijednosti za diferencijalni udarni presjek prikazane su na apsolutnoj skali. Dobivena su dobra slaganja s teorijskim vrijednostima izračunatim na osnovi impulsne aproksimacije u većem dijelu izmjerenog energijskog područja, ali u nekim djelovima i određena odstupanja.
Summary: The differential cross section, d2[sigma]/d[omega]dE, for Compton scattering in germanium atoms was measured using the coincidence method with two germanium detectors. The experiment was performed at the incidenc energy of 59.537keV, scattering angle of [theta]p 170[degree], with an asymmetrical experimental set-up. The important advantages of the applied method over the singles-mode measurement (source-scattere-detector) is indicated. The possibility of measurement of Compton scattering on K-electrons in germanium with the same method using two detectors is discussed. Detailed analyses of various processes involved in detector-to-detector scattering were made. We found that bremstrahlung of photo-electronslimited measurement of Compton scattering at low energies.
The corectors due to various double-scattering processes are relativly small. The influence of Rayleigh-Compton and Compton-Rayleigh scattering on Compton data is relativly stronger in the high-energy region and weaker for other energies. An approximate prorportionality of Compton-Compton and single Compton spectra at scattering angles close to 180 [degree] was obtained, assuming the impulse approximation. We also found that the energies of photons after single and double Compton scattering on stationary electrons at 180 [degree] are exactly the same. The measured differential cross sections were shown on absolute scale. A good agreement between experimental and theoretical values, based on the impulse approximation, has been obtained in most of the measuredenergy range, but in some parts deviations have been found.
Doktor prirodnih znansoti - fizika
Mentor: K. Ilakovac
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 49-51
Summary
Keywords: Comptonovo raspršenje -- Mjerenje