Mehanizam nastanka fosfaturije u štakora trovanih kadmijem : doktorska disertacija - Herak-Kramberger, Carol Mirna (C. M. Herak-Kramberger, 1997)
Sažetak: Toksični učinci kadmija na staničnoj razini slabo su poznati. Nefrotoksični učinak kadmija očituje se uglavnom u odsječcima S1 i S2 stanica PK tako što oštećuje reapsorpciju i sekreciju tvari i tekućina u ovom dijelu nefrona. Posljedice dugotrajne izloženosti kadmiju u subkronično trovanim ljudima i pokusnim životinjama su izražena proteinurija, glukozurija, aminoacidurija, poliurija i fosfaturija. U ovom radu ispitala sam stanične mehanizme koji dovode do poremećaja reapsorpcije Pi u PK i fosfaturije u štakora trovanih kadmijem. Razvila sam eksperimentalni model nefrotoksičnosti u štakora In vivo s poremećajem funkcije PK koji odgovara kliničkoj slici nefropatije uzrokovane dugotrajnoj izloženosti kadmiju u ljudi.