Utjecaj atmosferskih uvjeta mjerenja na optičku funkciju durbina teodolita : doktorska disertacija - Lasić, Zlatko (Z. Lasić, 1997)
Sažetak: U disertaciji postavljen je temeljni teorijski opis optičkog sustava pomoću funkcije prijenosa i širenja. Definirane su funkcije širenja točke i funkcije širenja crte i koristeći te funkcije izvedena je opća funkcija optičkog prijenosa. Pokazano je kako se funkcija prijenosa računa za slučajeve konkretnih optičkih komponenti. Analiza optičkih značajki durbina načinjena je za durbin koji se obično koristi u nizu modernih totalnih stanica. Pomoću modernog računalskog programa za optički dizajn načinjena je analiza koristeći konstrukcijske značajke tvorničkog durbina. Proračunate optičke značajke, odnosno odgovarajuća funkcijaprijenosa modulacije (FPM) opisuje razmatrani durbin. Efekti kolebanja atmosfere na sliku nastaju poglavito od kolebanja indeksa loma.