Antička kazališta i spomenici u Republici Makedoniji : doktorska disertacija - Janakievski, Tome (T. Janakievski, 1997)
Sažetak: ANTIČKA KAZALIŠTA I SPOMENICI KULTURE U REPUBLICI MAKEDONIJI Područje koje zauzima Republika Makedonija u antičkom razdoblju obuhvaćalo je različite etničke i političke oblasti. Najveći dio njezinog područja u predrimsko doba bio je naseljen velikom grupom pajonskih plemena koji su naseljavali desnu i lijevu obalu Vardara (Aksios). Jugozapadno od pajonskog područja s obje starne Crne Reke (Erigon) živjeti su Pelagonci i Linkest koji su pripadali tzv. Gornjoj Makedoniji, koja je spominjana za vrijeme Herodota i Tukidita. Veći dio ovog raznovrsnog etničkog substrata u VI stoljeću prije Krista povremeno se nalazi pod upravom Filipa II i Aleksandra Velikog kao i njihovih nasljednika.