Prinos i kvaliteta sjemena šećerne repe u ovisnosti o sklopu i gnojidbi dušikom : doktorska disertacija - Pospišil, Milan, agronom (M. Pospišil, 1996)
Sažetak: Ova istraživanja provedena su s ciljem da se utvrde i kvantificiraju razlike u prinosu i kvaliteti sjemena šećerne repe koje nastaju u jednakim uvjetima proizvodnje interakcijom gustoće sklopa i gnojidbe dušikom. Istraživanja su provedena kroz poljske pokuse postavljene na lokaciji Zagreb-Maksimir u 1991/92., 1993/94. i 1994/95. godini na pokušalištu Agronomskog fakulteta, na eutrično smeđem, antropogeniziranom tlu. U pokusu su istraživana 4 različita sklopa biljaka sjemenske šećerne repe (majčinske i očinske komponente) nakon prezimljenja usjeva (40000, 80000, 120000 i 160000 biljaka po ha) i 3 razine gnojidbe dušikom (60, 120 i 180 kg N/ha) primijenjenim u dvije prihrane početkom proljetne vegetacije i neposredno prije izbijanja cvatne stabljike. Pokusi su bili dvofaktorijelni, postavljeni prema split-blok metodi u pet ponavljanja.