Poboljšanje prinosa i otpornosti na trulež stabljike sintetičke populacije kukuruza FAO FR1B rekurentnom selekcijom : doktorska disertacija - Buhiniček, Ivica (I. Buhiniček, 1997)
Sažetak: Genetsko poboljšanje srednjih vrijednosti kvantitativnih svojstava u populacijama široke genetske osnove moguće je primjenom rekurentne selekcije. Raniji autori poboljšavali su u većini slučajeva pojedinačna svojstva koristeći rekurentnu selekciju po fenotipu za svojstva visoke, a rekurentnu selekciju po genotipu (S, HS, FS) za svojstva niske heritabilnosti. U Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja Zagreb formirana je populacija kukuruza (sintetik FAO FR1B, 1989. godine) križanjem 5 hibrida. Sintetik je zatim podvrgnut rekurentnoj selekciji. Cilj istraživanja bio je: 1. Proučiti mogućnosti primjene rekurentne selekcije po genotipu za usporedno poboljšavanje prinosa zrna i otpornosti na trulež stabljike u sintetiku FAO FR1B,