Fiziološka ravnoteža između rasta i rodnosti jabuke u ekološkim uvjetima Maribora : doktorska disertacija - Tojnko, Stanislav (S. Tojnko, 1996)
Sažetak: Istraživanja su obavljena u pokusnom voćnjaku Sadjarskog centra Maribor - Gačnik sa sortama Elstar i Jonagold (2500 stabala/ha) i Idared i Zlatni delišes (3000 stabala/ha), cijepljenim na podlozi M9, uzgajanim u obliku vitkog vretena. Pokus je trajao tri godine (2.-5. godinu poslije sadnje). Pokus je za svaku sortu postavljen u pet tratmana (fertirigacija s 45 kg N/ha, 120 kg N/ha, 60 kg N/ha, natapanje bez gnojiva i kontrola - bez gnojiva i vode), u dvije varijante (tretmani tijekom vegetacije od 1.svibnja do 1.kolovoza i tretmani od 1.avibnja do 20.lipnja) po split blok metodi s tri ponavljanja. Tijekom istraživanja obavljene su izmjene: prirast promjera debla, dužina i broj jednogodišnjih izboja po stablu, broj gronja po stablu, broj plodova po stablu; 1. klase, prirod 2. klase i izračunate vrijednosti koeficijenta rodnosti po stablu,