Određivanje Sunčeve rotacije iz opažanja ustrojstva u atmosferi Sunca : doktorska disertacija - Roša, Dragan (D. Roša, 1996)
Sažetak: U ovom radu prikazana je metoda istodobnog određivanja stvarne sinodičke kutne brzine Sunčeve rotacije i visine praćenog ustrojstva. Metoda se temelji na analitičkim izrazima za prividnu kutnu brzinu Sunčeve rotacije u ovisnosti o projiciranim koordinatama ustrojstva. Priređeni su kompjutorski programi za mjerenje i obradu podataka. Metoda je iskušana na H[alfa] opažanjima filamenata iz arhive Sunčeva opservatorija Kanzelhoehe u Austriji. Razmatrani su izvori grešaka mjerenja i pouzdanost metode u ovisnosti o položaju filamenata na Sunčevoj ploči. Radi provjere metode, visine filamenata nezavisno su određivane iz mjerenja njihove projicirane debljine i izmjerene su neposredno sa snimaka filamenata na rubu Sunčeve ploče.