Kritično ponašanje 1d sustava s dugosežnim međudjelovanjem putem renormalizacije konačnih dosega : doktorska disertacija - Glumac, Zvonko (Z. Glumac, 1996)
Sažetak: Iznijeti su rezultati istraživanja kritičnog ponašanja jednodimenzionalnih modela s feromagnetskim dugosežnim međudjelovanjem koje opada s udaljenošću kao r-(1+[sigma]) za [sigma]]0. Uočen je fazni prijelaz na T]0 za 0[[sigma] [sigma c, dok je veće vrijednosti [sigma], prijelaz je na T=0. Unutar područja 0[[sigma][[sigma]c kritični eksponenti ovise o [sigma]. Problem se rješava metodom renormalizacijske grupe u realnom prostoru koristeći doseg međudjelovanja kao osnovni scaling parametar (scaling konačnog dosega, FRS). Egzaktne vrijednosti modela s konačnim dosegom međudjelovanja su računate numerički pomoću matrice transfera. Za Isingov model su izračunati fazni dijagram i kritični eksponenti [ni] i [eta] za 0[[sigma] 1.0. Kritična temperatura je veća od nule za 0[[sigma] 1.0, a jednaka je nuli za veće [sigma].