Odnosi strukture, svojstava i aktivnosti molekula: uporaba uređeno ortogonaliziranih deskroptora : doktorska disertacija - Lučić, Bono (B. Lučić, 1997)
Sažetak: Odnos između strukture molekula, koju opisujemo molekularnim deskriptorima, i svojsrtva ili aktivnosti molekula istraživan je primjenom novog algoritma mnogostruke linearne regresije (MLR) kojim dobivamo modele od neortogonaliziranih i od uređeno ortogonaliziranih deskriptora. Najprije smo odabrali najbolje moguće modele MLR s I neortogonalnih deskriptora odabranih iz početnog skupa od N deskriptora. Takvi su modeli uvijek bolji od modela koji autori dobivaju većinom primjenjujući metodu približnog postupnog odabira deskriptora. Među najboljim I-torkama (I=1,2,..,n;n[N) biramo jednu s K deskriptora koja ima najmanju standardnu pogrešku. Nakon toga proveli smo ortogonalizaciju tih K deskriptora.