Specijacija sumpora u oksičnim i anoksičnim uvjetima u moru : doktorska disertacija - Ciglenečki-Jušić, Irena; Ćosović, Božena; Simeon, Vladimir; Ćosović, Božena; Simeon, Vladimir (Zagreb : I. Ciglenečki-Jušić, 1997)
Sažetak: Istraživano je elektrokemijsko ponašanje anorganskih (sulfid, elementni sumpor, polisulfid, tiosulfat, sulfit) i organskih kemijskih oblika sumpora ( dimetilsulfid, dimetildidsulfid, karbonilsulfid, 3-merkaptopropionat, glutation) na živinoj elektrodi u cilju razvijanja elektrokemijske metode određivanja sumpornih specija u uzorcima morske vode. Primjenom voltametrije s linearnom promjenom potencijala mjereni su osnovni elektrokemijski parametri (vrijednost katodne strujeredukcije Hg2+ iz nastalih živinih spojeva sa sumporom i potencijal voltametrijskih valova) na osnovi kojih su konstruirani baždarni dijagrami za qvantitativno određivanje sulfida, elementnog sumpora, polisulfida i tiosulfata u prirodnim uzorcima.
Primjenom iste metode određena je prisutnost organosumpornih spojeva u uzorcima mora i fitoplanktonskih kultura, te je na osnovi koncentracijskih odnosa praćena specijacija sumpornih vrsta u Rogozničkom jezeru. Ovisno o koncentraciji kisika (0-1 mM) i dubini vodenog sloja u jezeru (0-13 m) mijenjala se koncentracija i kemijski oblik sumpornih specija. U dubljem anoksičnom sloju, na dubinama ispod 9 m određena je visoka koncentracija sumpornih specija (900 [mikro]M), uglavnom u obliku sulfida, dok je elemntni sumpor koncentracije do 90 nM bio dominantna sumporna specija u oksičnom vodenom sloju. Relativno visoka koncentracija (140 [mikro]M) elementnog sumpora određena u anoksičnom vodenom sloju ukazuje na postojanje polisulfida.
U području kemokline određena je prisutnost fotosintetskih sumpornih bakterija (vrsta Chromatium), te prisutnost tiosulfata u koncentraciji od 8 [mikro]M. Kao analitička metoda za određivanje dimetilsulfida u površinskim vodama Jonskog i Egejskog mora korištena je plinska kromatografija.
Summary: The electrochemical behavior of inorganic (sulphide, elemental sulphur, polysulphide, thiosulphate,sulphite) and organic sulphur compounds (dimethyl sulphide, dimethyl disulphide, carbonyl sulphide, 3-mercaptopropionate, glutathione) was investigated on mercury electrode with the aim to develop a direct electrochemical method for sulphur speciation in seawater. Using linear sweep voltammetry, cathodic currents of mercury-sulphur compounds reduction were measured, from which calibration graphs for quantitative determination of sulhide, elemental sulphur, polysulphide and thiosulphate in natural waters samples were constructed. Using the same method, organic sulphur compounds were detected in the seawater samples from the Adriatic Sea and in phytoplankton cultures.
Distribution of sulphur species has been studied in a small sea lake, the Rogoznica Lake, which exibits various redox conditions in the deph profile. The concentrations and chemical forms of sulphur species were changed depending on the concentracion of oxygen (0-1 mM) and the depth of the Lake (0-13 m). In deeper anoxic layer, below 9 m depth high concentracions of sulphur compounds (up to 900 [mcro]M), mainly in the form of sulphide were detected, while in the oxic laver only trace amounts of elemental sulphur (90 nM) were found. In anoxic water were also found relatively high concentracions (140 [micro]M) of elemental sulphur which can be ascribed to the presence of polysulphide. In the zone of chemocline, the presence of purple sulphur bacteria (genus Chromatium) and maximum concentracion of thiosulphate (8 [micro]M) were detected.
For the determination of dimethyl sulphide in the waters of the Ionian and Aegean Seas analytical method of gas chromatography was used.
Doktor prirodnih znanosti
Mentor: Božena Ćosović, Vladimir Simeon; Komisija za ocjenu: Božena Ćosović, Vladimir Simeon
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. 121-126
Summary
Keywords: Sumpor -- Morska voda