Utjecaj doze i načina primjene ciklosporina-A na upalne lezije u eksperimentalnom modelu upalne bolesti crijeva : doktorska disertacija - Banić, Marko, liječnik (M. Banić, 1997)
Sažetak: Cilj je ove studije bio istražiti i dokumentirati učinak različitih doza ciklosporina A, primijenjenih intraperitonealno i intrarektalno ( u obliku klizme) na opseg i izraženost upalnih promjena debelog crijeva miševa izazvanih intrarekatlnom primjenom 2,4-dinitrofluorobenzena u prethodno senzibiliziranih miševa. Istraživanje je provedeno na miševima soja NMRI, starim 10-12 tjedana, muškog spola i teškim 30-35 grama. U istraživanje je uključeno ukupno 120 životinja, podijelejnih u skupine od 6-8 miševa, a cjelokupna je studija izvedena u dva dijela. U prvom dijelu istraživanja promatran je učinak intraperitonealno i intrarektalno primjenjenog ciklosporina A (3/5/10/25/50 mg/kg CsA) na opseg upalnih lezija u eksperimentalnom kolitisu, izazvanom primjenom dinitrofluorobenzena.