Konformacijska analiza derivata muramil-[delta]-laktama, strukturnog elementa peptidoglikana stanične stijenke bakterijske spore : doktorska disertacija - Banić-Tomišić, Zrinka (Z. Banić-Tomišić, 1996)
Sažetak: Stvaranje spore u stanici bakterije način je njezina preživlajvanja u nepovoljnim životnim uvjetima. Cijeli niz promjena do kojih dolazi pri ovoj pretvorbi nije još posve objašnjen, no poznato je da se peptidoglikan vegetativne bakterije, karakteristični gradivni element stanične stijenke, razlikuje od peptidoglikena spore. Ciklizacija muraminske kiseline, jednog od glavnih konstituenata peptidoglikana, u muramil-[delta-laktam nije nikada opažena kod vegetativnih bakterija, ali je karakteristična za peptidoglikan spora. Predmet istraživanja u ovoj radnji su spojevi iz reda muramil-[delta]-laktama peptidoglikana spora o kojima se, za razliku od spojeva karakterističnih za peptidoglika vegetativnih bakterija, nedovoljno zna.