Disipativne pojave u monokristalima Bi2Sr2CaCu2O8+x : doktorska disertacija - Babić, Dinko, fizičar (D. Babić, 1996)
Sažetak: Izvršena je analiza strukture sintetiziranih monokristala Bi2Sr2CaCu2O8+x, na osnovi snimaka visokorazlučivom elektronskom mikroskopijom, te optičke (laserske) difrakcije i fotodenzitometrijske analize negativa. Ustanovljeno je odstupanje od idealne tetragonske strukture. Postavljen je model intersticijske ugradnje nestehiometrijskog kisika u BiO-BiO slojeve, te je nađeno da je x=0.33. Provedena su mjerenja magnetootpora monokristala Bi2Sr2CaCu2O8+x u malim i srednjim magnetskim poljima (do0.8 T), za polja paralelna s kristalografskom osi c, te analizirani rezultati. Iznad Tc = 85 K prisutan je doprinos magnetootporu od starne male količine Bi2Sr2Ca2Cu3O10+x faze u uzorku; prisustvo te faze od marginalnog je značaja na niskim temperaturama. Ispod Tc, u supravodljivom stanju, magnetootpor je kompliciran.