Adukti bis(1,3-difenil-1,3-propandionato)kobalta (II) s molekulama koje sadrže kisik i dušik kao donore : doktorska disertacija - Meštrović, Ernest (E. Meštrović, 1996)
Sažetak: U radu su opisani postupci priprave i izolacije dvanaest adukata bis(1,3-difenil-1,3-propandionato)kobalta(II) s molekulama koje sadrže kisik i dušik kao donore. Za sve priređene spojeve načinjena su termička istraživanja zagrijavanjem u internoj atmosferi argona, te u kisiku. Također su određene entalpije termičkih promjena razlikovnom pretražnom kalorimetrijom. IR spektroskopska istraživanja rezultirala su opisivanjem dvadeset zajedničkih vibracija i deformacija, te za svaki spoj nekoliko specifičnih. Strukturna istarživanja pokazala su da nastankom adukta dolazi do vezivanja dva adenda sa slobodnim elektronskim parovima na kobalt, pri čemu nastaje, ovisno o adendu, različito izdužen oktaedar. Prostorni razmještaj liganada oko kobalta ovisi o prirodi adenda.