Adukti bis(1,3-difenil-1,3-propandionato)kobalta (II) s molekulama koje sadrže kisik i dušik kao donore : doktorska disertacija - Meštrović, Ernest; Kaitner, Branko; Eckert-Maksić, Mirjana; Froebe, Zlatko (Zagreb : E. Meštrović, 1996)
Sažetak: U radu su opisani postupci priprave i izolacije dvanaest adukata bis(1,3-difenil-1,3-propandionato)kobalta(II) s molekulama koje sadrže kisik i dušik kao donore. Za sve priređene spojeve načinjena su termička istraživanja zagrijavanjem u internoj atmosferi argona, te u kisiku. Također su određene entalpije termičkih promjena razlikovnom pretražnom kalorimetrijom. IR spektroskopska istraživanja rezultirala su opisivanjem dvadeset zajedničkih vibracija i deformacija, te za svaki spoj nekoliko specifičnih. Strukturna istarživanja pokazala su da nastankom adukta dolazi do vezivanja dva adenda sa slobodnim elektronskim parovima na kobalt, pri čemu nastaje, ovisno o adendu, različito izdužen oktaedar. Prostorni razmještaj liganada oko kobalta ovisi o prirodi adenda.
CIS pkruženje nastaje uslijed dodatne stabilizacije uzrokovane vodikovom vezom, kao što je utvrđeno kod N,N'-dimetilformamidnog adukta, pri čemu je moguća i polimerna struktura utvrđena kod metanolnog adukta. Duljina veze kobalt-adend u trans okruženju ovisna je o prostornoj građi adenda kao i o elektronskoj prirodi njegovih supstitueneta. Fenilne skupine vjerojatno ometaju prostorno povezivanje trans adukata nastalih od molekula koje posjeduju moguća donorska mjesta za ostvarivanje vodikove veze, primjerice imidazola.
Doktor prirodnih znanosti - kemija
Mentor: Branko Kaitner; Komisija za ocjenu: Mirjana Eckert-Maksić, Branko Kaitner, Zlatko Froebe
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 104-108
Sažetak
Keywords: Kobalt -- Spojevi -- Strukturna analiza