Unutaratomski i međuatomski prijenos elektronske energije pobude u mješavinama alkalijevih para : doktorska disertacija - Horvatić, Vlasta, fizičarka (V. Horvatić, 1997)
Sažetak: U ovom radu izložena su istarživanja unutaratomskog i međuatomskog prijenosa energije pobude u sudarima alkalijskih atoma. Ispitan je unutaratomski prijenos energije pobude u sustavima Na*-K, Rb, Cs, te Cs*-K. Određeni su udarni presjeci za miješanje stanja fine strukture natrijevog rezonantnog nivoa kojega uzrokuju sudari s K, Rb i Cs atomima u osnovnom stanju te udarni presjeci za prijenos energije pobude među nivoima fine strukture prvog rezonantnog stanja cezija u sudarima s K atomima u osnovnom stanju. Međuatomski prijenos energije pobude istražen je u sustavu Rb*-K, u kojem su određeni udarni prsesjeci za prijenos energije pobude sa atoma rubidija u prvom rezonantnom stanju na atome kalija u osnovnom stanju.