Optimalni algoritmi kontrole toka u heterogenim mrežama : doktorska disertacija - Ožegović, Julije (J. Ožegović, 1997)
Sažetak: Uvođenje širokopojnih mreža integriranih usluga najvjerojatnije će se ostvariti kroz izgradnju globalne javne ATM mreže, na koju će biti priključene lokalne mreže s Ethernet karakterisitikama.U takvim heterogenim mrežama potrebno je ostvariti uvjete rasta prometa na području prijenosa podataka, gdje algoritmi kontrole toka postaju centralni problem integracije. Kontrola toka ATM mreža kroz ABR (s povratnom vezom i garancijama kakvoće) i UBR (bez kontrole toka i bez garancija kakvoće) usluge ostrvaruje se na homogenom dijelu mreže. Kada su parametri kontrole toka poznati na rubu ATM mreže (ABR), oni su postojećim protokolima ne prenose do krajnjih stanica, te je usklađenje brzine emitiranja otežano.