Seizmička otpornost kamenih zgrada s obzirom na dopustive sanacijske zahvate na međukatnim konstrukcijama : doktorska disertacija - Morić, Dragan (D. Morić, 1998)
Sažetak: Rad sadrži izvorni algoritam dinamičke pseudolinearne analize zgrada zidanih kamenom, na seizmičku pobudu.Algoritam vrijedi za sve tipove zgrada neovisno o krutosti međukatne stropne konstrukcije. Algoritam sadrži: - dva tipa modela konstrukcije a) sofisticirani prostorni model konstrukcije u cilju utvrđivanja dinamičkih svojstava konstrukcije. b) simplificirani prostorni model konstrukcije na kojem se provodi time-distory dinamička analiza odgovora konstrukcije. - model nelinearne promjene mehaničkih karakteristika ziđa (modula elastičnosti i posmika). - model nelinearne promjene prigušenja. Algoritam je u cilju provjere vjerodostojnosti testiran, tako da je numerički simuliran eksperiment, proveden 1990-1992g u ZRMK Ljubljana, Slovenija.