Seizmička otpornost kamenih zgrada s obzirom na dopustive sanacijske zahvate na međukatnim konstrukcijama : doktorska disertacija - Morić, Dragan; Aničić, Dražen, inženjer građevinarstva; Sorić, Zorislav; Sorić, Zorislav; Dvornik, Josip (Zagreb : D. Morić, 1998)
Sažetak: Rad sadrži izvorni algoritam dinamičke pseudolinearne analize zgrada zidanih kamenom, na seizmičku pobudu.Algoritam vrijedi za sve tipove zgrada neovisno o krutosti međukatne stropne konstrukcije. Algoritam sadrži: - dva tipa modela konstrukcije a) sofisticirani prostorni model konstrukcije u cilju utvrđivanja dinamičkih svojstava konstrukcije. b) simplificirani prostorni model konstrukcije na kojem se provodi time-distory dinamička analiza odgovora konstrukcije. - model nelinearne promjene mehaničkih karakteristika ziđa (modula elastičnosti i posmika). - model nelinearne promjene prigušenja. Algoritam je u cilju provjere vjerodostojnosti testiran, tako da je numerički simuliran eksperiment, proveden 1990-1992g u ZRMK Ljubljana, Slovenija.
Tim eksperimentom su na vibro-platformi ispitana, do sloma, četiri modela dvokatne kamene zgrade s različitim stropnim konstrukcijama. Provedena je usporedba rezultata odgovora konstrukcije, dobivenih proračunom prema novom algoritmu, s rezultatima odgovara modela izmjerenih tijekom ispitivanja. Usporedba proračunskih vrijednosti dobivenih predloženim algoritmom i eksperimentalnih vrijednosti odgovara modela kamenom zidanih zgrada kako s kruti, tako i s fleksibilnim stropnim konstrukcijama, pokazuje vrlo dobru korelaciju u linearnom i nelinearnom području. Zbog toga se novi algoritam proračuna, s inženjersko-aplikativnog stanovništva može primjenjivati pri proračunu seizmočke otpornosti kamenih zgrada, neovisno o tome kakve stropne konstrukcije zgrada ima.
Novim algoritmom su zatim provedeni proračuni seizmičke otpornosti različitih tipova kamenih građevina u sklopu parametarske studije. U parametarskoj studiji mijenjani su parametri bitni za seizmičku otpornost kamenih građevina: stropne konstrukcije, tlocrtne dispozicije s obzirom na smjer potresa, kakvoća ziđa i katnost građevina. Rezultati provedenih proračuna sistematizirani su s ciljem da se utvrdi međusobni odnos seizmičke otpornosti građevina s različitim stropnim konstrukcijama prema zgradi koja ima armiranobetonske stropove. N atemelju te sistematizacije određene su "seizmički dopustive" i "seizmički nedopustive" dispozicije građevina zidanih kamenom.
Na kraju su, zbog usporedbe zaključaka parametarske studije i preporuka inženjerskoj praksi, interpretirani rezultati proračuna seizmičke otpornosti novim teorijskim algoritmom i konvencionalnim postupkom prema važećim propisima, nekoliko realnih građevina zidanih kamenom.
Summary: The paper contains an original algorithm for dynamic pseudo-nonliner analysis of stone masonry buildings, which have floor structures of varying level of rigidity, subjected to seismic excitation. The algorithm contains: - structural models of two types: a) sophidticated space model aimed for determining dynamic properties of the structure, b) simplified space model for conducting time-history dynamic analysis of structural response. - model of nonliner modification of machanical properties of walls (modulus of elasticity and shear modudlus). - model of nonlinear change of damping value. In order to determine its reliability, the algorithm was tested through a numerical simulation experiment conducted in 1990-1992 in ZRMK Ljubljana, Slovenia.
In the course of this experiment, four models of a two-story stone hours with varying floor structures were tested, up to the failure point, on the shaking table. After that, structural response obtained during calculation based on the new algorithm was compared with response results measured during the experiment. The comparation between calculated values obtained through the proposed algorithm and expeirmental values of response for stone masonry buildings, both with flexible and rigid floor structures, points to the very good correspondence of results in the linear and nonlinear areas. The new calculation algorithm can therefore be used, from the stadpoint of technical application, in the calculation of seismic resistance of stone buildings, regardless of the type of their floor structures.
The new algorithm was then used in order to calculate, in the scope of a parametric study, the resistance of various stonebuliding models. In parametric study were varied parameters, significant for seismic resistance of stone structures: floor structures, plan projection depending on the direction of seismic action, wall quality and building height. Calculation results were systematized with the primary aim of determining relationship between the seismic resistance of building with different floor structures and the building with reinfoced - concrete floors. Based on that comparation, the "seismic regular" and "seismic nonregular" dispositions of stone masonry buildings, were determinated.
Finally, the new algorithm was used in calculations for several existing stone masonry streuctures and the corresponding the corresponding results were interpreted in the light of conclusions derived dfrom the parametric study.
Mentor: Dražen Aničić; Komisija za ocjenu: Zorislav Sorić, Dražen Aničić, Josip Dvornik; Komisija za obranu: Zorislav Sorić, Dražen Aničić, Josip Dvornik; datum obrane: 26.02.1998.
Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, Zagreb, 1998
Bibliografija: str. [303]-309
Summary
Keywords: Kamene zgrade -- Seizmička otpornost