Respiracija u bolesnica sa spuštenim genitalnim organima : doktorska disertacija - Strinić, Tomislav (T.Strinić, 1997)
Sažetak: POZADINA. Snižene koncentracije kolagena nađene su u koži i urogenitalnim organima žena s genitalnim descenzusom, što govori za urođene manjkavosti vezivnog tkiva u sindromu SGO. HIPOTEZA. Obzirom da pluća imaju obilno vezivnog tkiva i ovise o njegovom integritetu, pretpostavio sam da žene sa SGO mogu imati sniženu plućnu funkciju. CILJEVI. Evaluacija plućne mahaničke i respiratorne funkcije u žena s genitalnim descenzusom. Obzirom da estrogeni utječu na metabolizam kolagena, u obzir su uzeti i spolni hormoni. ISPITANICE. Sto trideset tri žene hospitalizirane zbog kirurške korekcije SGO (srednja dob 46 godina, raspon 40-82 godina) i 145 žena bez descenzusa i bez descenzusa i bez ikakvih smetnji mokrenja (srednja dob 46 godina, raspon 40-88 godina). Svaka skupina uključivala je približno pola ispitanica u premenopauzi.