Utjecaj dobutamina na ekstrakciju kisika u bolesnika u septičkom šoku : doktorska disertacija - Vučić, Nikša (N. Vučić, 1997)
Sažetak: CILJ STUDIJE: Sindrom septičkog šoka karakterizira smanjenje ekstrakcije kisika u perifernim tkivima. Mišićno tkivo čini njaveći dio mase organizma (40%). Cilj studije je 1. odrediti da li dobutamin može povećati ekstrakciju kisika u mišićnom tkivu tih bolesnika a time i sustavnu ekstrakciju kisika, 2. odrediti kako se promjena ekstrakcije kisika odražava na promjene serumskih laktata u miješanoj venskoj krvi u plućnoj arteriji te formalnoj veni, 3. da li se na temelju promjena ekstarkcije kisika može predvidjeti ishod bolesti. DIZAJN STUDIJE: Kohortna intervencijska studija. BOLESNICI: Trideset i četiri bolesnika s dijagnozom septičkog šoka kod kojih je sustavna ekstrakcija kisikamanja od 25%.