Klasifikacija rezidualnog spektra grupe tipa G2 i konstrukcija dijelova rezidualnog spektra klasičnih grupa : doktorska disertacija - Žampera, Siniša (S. Žampera, 1997)
Sažetak: Neka je G poluprosta, povezana, rascjepiva grupa definirana nad algebarskim poljem brojeva k i G(A) njene točke nad adelima. Neka je L2d diskretni dio prostora kvadratnoitegrabilnih kompleksnih funkcija na G(k)/G(A), a L2res njegov nekuspidalni dio, tzv. rezidualni spektar. U prvom dijelu rada dan je potpuni opis prostora L2res za rascjepivu grupu tipa G2 pomoću kuspidalnih reprezentacija standardnih Levijevih faktora i paraboličke indukcije. Najzanimljiviji rezultat odnosi se na dio diskretnog spektra pridruženog klasi konjugiranosti Borelovih podgrupa i trivijalnom karakteru maksimalnog tonusa, čiji kuspidalni eksponenti leže na kratkim korijenima. Ovaj rezultat upotpunjuje djelomične opise tog prostora koji su dali R. Langlands, C. Moeglin i J.-L. Waldspurger.