Muskarinska stimulacija kompenzaciskog rasta ovarija: mitogena aktivnost neurotransmitora In vivo : doktorska disertacija - Trkulja, Vladimir; Lacković, Zdravko; Sabolić, Ivan, liječnik; Suchanek, Ernest; Soljačić, Marija; Šimunić, Velimir (Zagreb : V. Trkulja, 1997)
Sažetak: U sisavaca, inervacija izravno utječe na ovarijsku funkciju. Utjecaj inervacije se čini posebno značajan u kompenzacijskom rastu ovarija nakon hemikastracije. Neurotransmitor(i) i receptor(i) koji taj utjecaj posreduju nisu poznati. Studirajući učinke simpatolitika, te muskarinskih antagonista, agonista i kolinergičke denervacije ovarija, ustanovio sam da periferni adenergički sustav ne utječe, dok periferni kolinergički sustav stimulira kompenzacijski rast ovarija izravno, putem ovarijskih muskarinskih receptora. Na taj sam način, po prvi put, identificirao neurotransmitorski/receptorski sustav s izravnim utjecajem na kompenzacijski rast ovarija. Nasuprot učinku na kompenzacijski rast, u životinja s oba organa periferni kolinergični muskarinski sustav utječe na ovarijsku funkciju, ali ne i na rast.
Rezultati ukazuju da hemikastracija uzrokuje promjenu kolinergičnog utjecaja na ovarije, odnosno da uzrokuje promjenu funkcije ovarijskih muskalskih receptora. Nadalje, budući da se kompenzacijski rast ovarija temelji na ubrzanom staničnom imnožavanju, rezultati ukazuju da se mitogeni potencijal muskarinskih receptora može ostaviti u živom organizmu.U životinja s oba organa ovarijski fosfoinozitidni sustav nije pod utjecajem muskarinskih receptora. Hemikastracija u preostalom ovariju uzrokuje brzu i prolaznu aktivaciju fosfoinozitidnog sustava koja je posredovana inerviranim muskarinskim receptorima. Osim toga, nakon hemikastracije ovarijski fosfoinozitidni sustav ostaje, vjerojatno trajno, pod utjecajem muskarskih receptora. Prema tome, hemikastracija uzrokuje promjene na razini ovarijskih muskarinskih receptora.
Priroda te promjene nije razjašnjena, no vrlo se vjerojatno radi o promjeni glasničkog sustava postojećih receptora. Promjena glasničkog mehanizma ovarijskih muskarinskih receptora je zadužena s promjenom utjecaja kolinergičkog muskarinskog sustava na ovarije. Ta opažanja ukazuju da muskarinski receptori mogu In vivo promjeniti glasnički sustav, te dodatno podupiru pretpostavku da se u živom odraslom organizmu može potaknuti promjena funkcije muskarinskih receptora. Hemikastracija uzrokuje nastanak informacije ovisne o vagusu koja je potrebna da bi fosfoinozitidni sustav u preostalom organu postao podložan utjecaju muskarinskih receptora. Izgleda da se informacija u ovarij prenosi izravno, neuralnim putem, ali ne muskarinskim receptorima. Čini se da bi prijenosnik te informacije mogao koristiti glasnički sustav adenilil cikloze.
Prikazani rezultati po prvi puta jasno ukazuju na neurotransmitorski (kolinergični)/receptorski (muskarinski) szstav s izravnim utjecajem na kompenzacijski rast ovarija. No, zanimljivi su sa stajališta biologije muskarinskih receptora, budući da In vivo ukazuju na neka njihova svojstva prvotno uočena u više-manje umjetnim modelima In vitro - mitogenu ulogu, mogućnost promjene biološke funkcije i mogućnost promjene signalizacijskog sustava. Rezultati, nadalje, ukazuju da bi promjene muskarinskih receptora mogle biti potaknute nekim neuralnim signalom.
Summary: By studying the effects of guanethidine, muscarinic agents and cholinergicdenervation, I have shown that, in contrast to the pheripheral adrenergic system, cholinergic system stimulates compensatory ovarian growth, directly through ovarian muscarinic receptors. On the other hand, cholinergic system inluences ovarian function, but does not affect ovarian growth in animals having both organs. The results indicate that a change of muscarinic receptors function and involvement in proliferative events may occur In vivo. Presented results also show that in animals having both organs ovarian phosphoinositide singnaling system is not influenced by muscarinic receptors.
In contrast, unilateral overiectomy induces a rapid and transiet activation of phosphoinositide hydrolysis in the remaining ovary which is stimulated via inervated ovarian muscarinic receptors. Moreover, following hemigonadectomy, the phosphoinositide system remains permanently under the muscarinic influence. Thus, the data indicate that unilateral ovariectomy somethow induces changes of the ovarian muscarinic receptors. Whereas the molecular substrate of the observed phenomenon remains undetermined, I propose that ovariectomy may induce a switch in the receptor signaling. Regardless of the mechanism involved, the results presented clearly show that the change of the ovarian muscarinic receptors signalization is accompained by a change of the effects of the peripheral cholinergic system upon the ovary.
An information dependent upon the vagi nervs is needed for the onest of posthemicastrational couping of the ovarian muscarinic receptors to phosphoinositide signaling. It seems that the information is neutral, and conveyed by a transmitter coupled to the adenylyl cyclase activity. The results presented clearly identify peripheral cholinergic muscarinic system as a neurotransmitter/recepto system tranducing neural influences on compensatory ovarian growth. Furthermore, they suggest that muscarinic receptors might be mitogenic In vivo, and that a change in their signaling system might be induced and accompanied by a change in their bioogical function. Such phenomena have not as yet been observed In vivo. It also seems that another neutral signal participates in inducing changes of the receptor signalin and biological function.
Mentor: Zdravko Lacković; Komisija za ocjenu: Ernest Suchanek, Marija Soljačić, Velimir Šimunić, Zdravko Lacković; Komisija za obranu: Ivan Sabolić, Ernest Suchanek, Marija Soljačić, Velimir Šimunić, Zdravko Lacković; datum obrane: 01.10.1997.
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. 69-84
Summary
Keywords: Jajnici -- Stimulacija rasta