Koordinirano gibanje dvaju objekata povezanih s vremenski promjenjivim i prostorno raspodjeljenim teretom : doktorska disertacija - Marasović, Jadranka (J. Marasović, 1997)
Sažetak: Rad se temalji na zadatku proučavanja vladanja i vođenja dva pokretljiva objekta A i B s usredotočenimmparametrima, povezana s teretom s prostorno raspodjeljenim parametrima. Predloženi zadatak rješen je s osloncem na sustav brod - kabel - ronilica. Polazeći od dominantnog utjecaja tereta na koordinirano gibanje cjelovitog sustava, izvršeno je matematičko modeliranje tereta s prostorno raspodjeljenim parametrima kao beskonačne strukture infinitezimalnih dijelova, pristup koji se, zbog složenih matematičkih relacija, rijetko primjenjuje. Takav pristup točnije opisuje stvarnu prirodu tereta, budući da metode usredotočenja parametara daju rezultate koji značajno odstupaju od stvarnosti. U svrhu razumjevanja dobivenih relacija detaljno su opisane parcijalne diferencijalne jednadžbe i Besselova diferencijalna jednadžba.