Komunikacijska struktura u hrvatskoj znanosti : doktorska disertacija - Dukić, Zvjezdana (Z. Dukić, 1997)
Sažetak: U ovoj je disertaciji analizirano ponašanje znanstvenika u razmjeni znanstvenih informacija. Rad je zasnovan na empirijskom istraživanju koje je 1989. godine provedeno na uzorku hrvatskih znanstvenika iz područja sociologije i fizike. Iznijeti su i interpretirani najzanimljiviji rezultati, koji su prethodno smješteni u teorijski okvir i na taj način dovedeni u vezu sa sličnim suvremenim istraživanjima kod nas i u svijetu. Najprije su na vrlo sažet način uvedeni ključni pojmovi "paradigme" i "koncenzusa" koji potječu od Thomasa Kuhna. Za svrhe ovog rada od velike je važnosti pojam "konsenzusa" zato što je upravo stupanj konsenzusa ono što u Kuhnovoj teoriji znanosti bitno razlikuje priordne i društveno-humanističke znanosti.