Prilog biomehaničkom aspektu dijela kralješnice pri prizemljenju zrakoplova : doktorska disertacija - Radoš, Jerko (J. Radoš, 1997)
U radu se iznose biomehanički aspekti kralješnice. Složena funkcija kralješnice ima osnovna mehanička svojstva visokoelastičnosti, nelinearnosti i anizotropije. Tlačni, vlačni, torzijski, smični i savijajući, te kombinirani uzorci ozljeda mogu rezultirati deformacijama ili popuštanjem tkiva, što se klinički očituje distencijama ili prijelomima. Specifičnost kinematičkog spoja glave, ramena i gornjeg dijela prsnog koša s pripadajućom masom i saštitni mahanizam spinalne medule, živaca i žila, daju ozljedama lumbalnog dijela kralješnice, posebno mjesto u patologiji mehaničko-traumatskih oštećenja. Ozljede kralješnice mogu biti uzrokovane direktnim djelovanjem sila kao i indirektnim prijenosom sile na sustav kralješnice opterećene masom gornjeg dijela tijela. Abdominalni dio kralješnice prima različite sile.